De levering is snel en gratis vanaf €50,-
Leuke extra's bij besteding vanaf €85,-
Meer dan 4500 tevreden klanten
Smeer jij elke dag een SPF? Of doe je dit alleen als de zon ook daadwerkelijk schijnt?
Als je alleen smeert wanneer de zon schijnt, moet je dit misschien toch heroverwegen! Want zonnebrandcrème doet méér dan je huid beschermen tegen schade van de zon, blijkt uit nieuw onderzoek. Uv-filters beschermen namelijk ook goede huidbacteriën én zorgen ervoor dat bad bugs weg blijven. Nog meer redenen dus om je in te smeren met een goede zonnebrandcrème!
In een recent onderzoek, uitgevoerd door DSM en Firmenich, werd de vraag gesteld: wat doet uv-licht met de bacteriën, schimmels, gisten en andere micro-organismen die wonen op je huid (ofwel je microbioom)? En is dit anders als je de huid beschermt met uv-filters? Nou en of dat anders is. Uv-filters helpen om je microbioom gezond te houden, zo blijkt. En ze helpen zelfs tegen acne. Wij vertellen je er graag meer over!
Dat uv-straling schadelijk is voor je huid wist je waarschijnlijk al: de schade door zonnestraling zorgt voor huidveroudering. Maar daarnaast kan uv-straling ook je microbioom verstoren… en dat wil je echt niet. Je microbioom is superbelangrijk om schadelijke indringers en ontstekingsreacties tegen te houden. Raakt je microbioom uit balans, dan kunnen bad bugs gaan woekeren en kun je last krijgen van eczeem, rosacea of acne. Alles wat je graag wilt voorkomen dus…
De onderzoekers vroegen zich daarom af: beschermt zonnebrandcrème met goede uv-filters behalve je huid dan ook je microbioom? En dat blijkt dus zo te zijn.
Hoe werkt dit dan precies? Nou, bepaalde uv-filters zorgen voor een beschermend laagje dat je huidmicrobioom in balans helpt houden. Het laagje houdt stoffen tegen die schadelijk kunnen zijn voor je microbioom. Maar wat nog veel belangrijker is, de uv-filters blijken gunstige bacteriën een boost te geven en slechte juist te bestrijden.
Leuk voorbeeldje: de uv-filters blijken de huidbacterie L.crispatus te beschermen. Deze goede bacterie geeft stoffen af die antibacterieel werken en draagt bij aan een gezond microbioom. Maar de bacterie C.acnes, bekend omdat deze ontstekingen veroorzaakt bij acne, nam juist af door de uv-filters!
Wij weten dat veel mensen met puistjes of vette huid zich afvragen of zonnebrandcrème hun klachten niet verergert… Wij wisten al van niet, mits de huid natuurlijk goed gereinigd is. Maar toch leuk dat dit onderzoek dit dus nogmaals bevestigt én laat zien dat uv-filters acne zelfs kunnen helpen verminderen!
Naast dat zonnebrandcrème dus bijdraagt aan een gezond microbioom. Zitten er in zonnebrandcrème ook antioxidanten. Antioxidanten neutraliseren de schade door vrije radicalen, veroorzaakt door zonlicht. Antioxidanten verdedigen eigenlijk als het ware de huid, door de effecten van schadelijke uv-stralen af te weren. Antioxidanten helpen je huid ook te beschermen tegen andere bronnen van vrije radicalen zoals bijvoorbeeld hoogenergetisch zichtbaar licht (HEV) en blauw licht van je telefoon.
Veel antioxidanten hebben kalmerende eigenschappen (blootstelling aan schadelijke stoffen is een vorm van stress voor je huid) en spelen een belangrijke rol door je SPF te stabiliseren en tegelijkertijd het effect van je zonnebrandcrème te vergroten. Makkelijk gezegd: antioxidanten kunnen het effect van je SPF boosten, door je huid maximaal te beschermen tegen vervuiling en als aanvulling om je huid te herstellen.
Allemaal redenen om je dus altijd goed te beschermen met een goede zonnebrandcrème, bijvoorbeeld de zonnebrandcrèmes van PCA skin. Zeker als je gevoelig bent voor acne, eczeem of rosacea.